Interview

Job van den Berg

‘Wie nu AI Agents adopteert, heeft echt een voorsprong’

Maandag 9 uur. Je opent je laptop. Voor al je e-mails staat al een conceptantwoord klaar. De maandrapportage is af en je agenda is bijgewerkt. Dankjewel AI Agents! Volgens Job van den Berg en Remy Gieling is dit dichterbij dan we denken. En dat is goed nieuws: ‘Je gaat meer het werk doen waarvoor je bent opgeleid’.

Marianne ter Mors | Mirjam van der Linden | 28 juli 2025 | 4-6 minuten leestijd

Over een jaar belt dus niet een journalist voor een interview, maar een AI Agent?

Technisch gezien zou het zeker kunnen! Ik zou dat heel leuk vinden. Alleen denk ik dat het in de praktijk niet zo’n vaart zal lopen in Nederland. We zijn vrij conservatief als het gaat om AI. Ook als je kijkt naar Europa, pakt Nederland maar heel beperkt kansen van AI.

Ik hoopte eigenlijk dat je zou zeggen: ‘Nee joh, dat kan helemaal niet. Voor interviewen blijft altijd een mens nodig!’

Leuk, die invalshoek. Daar heb je ook helemaal gelijk in. Doordat een Agent de standaardvragen kan stellen, bijvoorbeeld in een voorgesprek, komt er voor jou als interviewer juist méér ruimte voor de verdiepende vragen. Een goed interview gaat om het persoonlijke, intermenselijke contact. Dat kan een Agent niet voor je doen.

Gelukkig maar. Even terug, wat is een AI Agent eigenlijk?

Een AI Agent kan, in tegenstelling tot een Large Language Model (LLM) als ChatGPT, proactief taken uitvoeren. Een AI Agent werkt autonoom en heeft een bepaalde handelingsvrijheid. Een AI Agent bestaat uit drie componenten:

1️⃣ Geheugen: dat is een taalmodel, een LLM

2️⃣ Tools: je voert de agents met tools als een CRM van je website of je planning

3️⃣ Takenpakket: je zegt bijvoorbeeld ‘werk dagelijks de agenda bij van afdeling X’

AI Agents zijn uniek. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een technologie vóór ons werkt in plaats van dat het extra tijd en aandacht van ons vraagt.

Jullie zeggen in het boek dat AI Agents ons werk drastisch gaan veranderen. Hoe dan?

In principe kun je voor al het kantoorwerk een goede AI Agent bouwen. Alle repeterende processen kunnen Agents van je overnemen. In de praktijk betekent dat dat je als professional meer ruimte hebt om het werk te doen waar je écht voor bent opgeleid.

We worden de dirigent van ons werk. Iemand die overzicht houdt, de lijnen uitzet en zijn expertise inzet waar die écht telt – op de inhoud. Dankzij AI Agents is er straks tijd voor strategie en voor andere intermenselijke dingen die nu vaak op de plank blijven liggen.

Deze technologie daagt je als organisatie uit om al je bedrijfsprocessen in kaart te brengen:

  • Wat doen we eigenlijk precies?
  • Kunnen we dat automatiseren
  • En willen we dat automatiseren?

Zo creëer je de mogelijkheid dat AI je kan versterken. Mens en AI worden samen een co-intelligentie. In de toekomst werken teams van mensen samen met teams van Agents. Ook kun je als mens vóór een AI Agents werken.

Dat is een paradigmaverschuiving. De toekomst wordt niet zozeer geleid door slimme mensen, maar door mensen die het vermogen hebben zich aan te passen.

En wat als je dat als organisatie he-le-maal niet ziet zitten? Of zelfs bang bent voor AI?

Ik denk dat je klein moet beginnen. Zelf gebruik ik vaak e-mail als voorbeeld. Hoeveel mensen zeggen er: ‘Héérlijk zoveel mails beantwoorden!’ Weinig schat ik. Zodra mensen zien hoeveel ‘moetjes’ een Agent voor je op kan lossen, ontstaat er vanzelf draagvlak.

Als leider binnen een organisatie is het ook belangrijk dat je personeel inspireert in plaats van dwingt om te werken met AI. Bied cursussen aan en geef inzicht in de eindeloze mogelijkheden van AI. Onbekend is vaak onbemind.

Binnen twee tot drie jaar werkt elk bedrijf met AI Agents. Als je nu zegt ‘nee, ik geloof niet in AI’, dan mis je de boot. Die achterstand kun je niet meer wegwerken. De bedrijven die nu AI Agents adopteren, hebben echt een voorsprong. Daarom zeggen wij altijd: innoveer als het kan, niet wanneer het moet.

Hoe zit jij zelf in de Agents? Wordt elk etentje geboekt door AI Agents?

Ons bedrijf The Automation Group bouwt veel AI Agents voor bedrijven op hun bestaande systemen. Persoonlijk werk ik heel veel met AI, maar niet veel met AI Agents. Dat komt omdat ik veel op podia sta en bij bedrijven ben – dat is echt mensenwerk. Ik beantwoord veel e-mails toch gewoon zelf.

Laatst kwam een offerteaanvraag binnen. Ik ben het type dat direct taken afrondt als het kan, dus typ ik per ommegaande een mailtje terug. ‘Wow, wat hebben jullie een fantastische Agent!’, vertelde de man enthousiast in een latere online call.

‘Dat was ik zelf’, antwoordde ik enigszins besmuikt. De man dacht dat ik hem in de maling nam en schoot in de lach. Haha leuk joh, ik heb je door, natúúrlijk was je dat niet zelf…

Ik: ‘Jawel, dat wél zelf…’. De man begon weer te lachen. Maar nu met de ondertoon: de grap is nu wel mooi geweest Job. Maar het wás geen grap. Dat leverde een ongemakkelijk moment van stilte op in onze call.

Wat is nou jouw meest bijzondere ervaring met een AI-Agent?

Remy en ik komen veel in Amerika en China. In Amerika waren we op bezoek bij Flexport, een van de grootste logistieke bedrijven ter wereld. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat een vliegtuig of een vrachtwagen maximaal volgeladen is.

Voorafgaand aan het vertrek van een truck belt een AI Agent met de chauffeur of de vrachtwagen echt vol zit. Vaak ontstaat er na de check een gesprek tussen de agent en de chauffeur. Niet alle chauffeurs hebben door dat ze een agent aan de lijn hebben.

Behalve rijden hebben chauffeurs niet veel te doen. Een gesprekspartner die vragen stelt en luistert is dan een welkome afleiding. Dat vond ik grappig én mooi.

Over Marianne ter Mors

Marianne ter Mors is copywriter, trainer en journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Job van den Berg, Remy Gieling
AI Agents

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden